унищожаване на хлебаркиунищожава хлебарки

Съвети за унищожаване и дълготрайно изтребване на хлебарки, плъхове и мишки


Ето няколко съвета от станция за борба с вредителите hlebarki.org при изтребване на хлебарки, плъхове и мишки.

1. Не забравяйте, че хлебарките и плъховете са едни от най - упоритите и лесно приспособими към препарати вредители. Това е една от причините да са се разселили по цялото земно кълбо.


2. Kолкото по - бързо вземете мерки за изтребването им, толкова по-бързо ще видите нужния резултат. Не пренебрегвайте и особеността която е типична за хлебарките – развиването на резистентност към повечето от препаратите в следствие на некомпетентни действия. Ето защо понякога при хлебарките се изисква повторно третиране, с цел постигане на по - дълготрайното им унищожаване. Когато популацията от хлебарки е извънредно голяма също е препоръчително повторно третиране в рамките на 22 -28 дни от първоначалното третиране.


3. След като веднъж сме премахнали хлебарките от вашия обект пo - добре пръскайте профилактично през определен период от време, както са ви посъветвали нашите специалисти и не чакайте повторната поява на хлебарки, за да не развият резистентност към използваният препарат. Все пак хлебарката е единственото насекомо което съумява с огромна бързина да се приспособява към раличните препарати, затова и те трябва да се редуват по подходящ начин.


4. Най – подходящото време за извършване на профилактични дезинсекции и дератизации против хлебарки, плъхове и мишки в блокове, офиси, общежития и по - рискови обекти е през пролетта и есента. Тогава съответно се пуска и спира парното отопление на сградите т.е. по-голямата част от популациите на хлебарки сменят местообитанието си в следствие на температурните промени. Тогава също така се засява или събира реколктата по полето, което съответна дава храна на плъховете или ги лишава от нея.


5. Наличието на черни изпражнения наподобяващи малки костилки от маслини е сигурна индикация, че във вашето жилище или търговски обект има плъхове. Добре е да вземете незабавни мерки, защото в търсенето си на храна плъховете прегризват кабели на охранителни ситеми или електронна техника.

6. Избягвайте иползването на препарати за унищожаване на хлебарки и други вредители, които нямат информация на етикета си как точно да се използват, каква да е правилната концентрация и как точно се нанасят. Не забравяте, че дори да спазите всички от горепосочените условия рискат да развъдите резистентна популация от хлебарки е около 70%. Липсата на професионана техника и боравенето с нея също е от огромно значение за крайния резултат при борбата с хлебарките.